Glutenvrij startgids

Stap voor stap glutenvrij, wat zijn de grootste aanpassingen voor bij je thuis. Hier heb ik enkele simpele tips op een rijtje gezet.

1. Voorkom kruisbesmetting

Let op met kruisbesmetting, Ikzelf eet glutenvrij brood en mijn vriend eet gewoon brood, ik bak deze broodjes niet in dezelfde oven af en zorg voor apart broodbeleg,... Dit om het voor jezelf net iets eenvoudiger te maken en te vermijden dat er onbewust kruisbesmetting gebeurd. Ik noem hem dan ook vaak mijn glutenmonster.

 

2. Deel glutenvrij en glutenvol op

  • Deel je kasten, ijskast, diepvries op, Voorzie de bovenste schappen glutenvrij en de onderste glutenvol. Zo is er geen of weinig kans op vermenging en vergissing van de producten.
  • Kies voor een aparte oven (ik heb een klein zeer handig glutenvrij oventje), een aparte broodrooster,... Als je deze dingen opdeeld is het glutenvrije toestel altijd veilig. Berg dit veilig op in de kast of op een plaats ver weg van het gewone brood,...

 

3. Moet iedereen glutenvrij eten?

Nee, niet iedereen in het huishouden moet glutenvrij eten. Maar ik probeer zelf wel de hoofdmaaltijd glutenvrij te houden. Sommige producten kan je eenvoudig vervangen zoals gewone pasta door glutenvrije pasta,... Als wij pasta eten dan kook ik de saus voor iedereen hetzelfde en kook ik voor mezelf een potje glutenvrije pasta. Dan kan de rest gewone pasta eten en moet je enkel opletten met de lepels en dat de saus niet "besmet" wordt met gluten.

 

4. Maak het jezelf gemakkelijk

Ben je nog niet zeker in het glutenvrije leven het het glutenvrije koken? Maak het jezelf dan gemakkelijk en probeer niet meteen zelf brood te bakken maar zoek je een lekker kant-en klare mix of een goed glutenvrij broodmerk. Net hetzelfde bij de snacks,... De zoektocht is in het begin al moeilijk en frustrerend genoeg, het kost je wat tijd om in plaats van de beperkingen de mogelijkheden te gaan zien. Hier kan je een lijst terugvinden van glutenvrije merken.

 

5. Glutenvrije koken

Heel wat gerechten zijn glutenvrij, het is echter in het begin wat zoeken als je gewoon bent om met pakjes en zakjes te koken. Maar als je terug gaat naar de basis bijvoorbeeld een AVG'tje dan heb je snel iets glutenvrij bij elkaar. (Gekookte aardappeltjes met gekookte groentjes en een stukje gebakken zuiver vlees of vis).

Op zoek naar meer informatie over een ander dieet? Hier kan je terugkeren naar het overzicht.