Hoe herken je goede olijfolie?

Je staat in de supermarkt voor het schap olijfolie en kan niet kiezen tussen de tientallen flessen. Ken jij dit gevoel? Ik had dit ook, tot ik eens opzocht op wat je eigenlijk moet letten.

1. Extra vierge olijfolie

Deze naam is Europees beschermt, dit betekend dan ook de beste kwaliteit van olijfolie die aan volgende voorwaarden moet voldoen:

  • mechanisch geperst
  • koud geperst onder de temperatuur van 28°C.
  • Van nature maximaal onder 0,8% vrije vetzuren

Het grote voordeel is dat deze extra vierge olijfolie zowel koud als warm (gefilterd) kan gebruiken.

2. Een goede prijs

Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Meestal zijn de grote plastieke flessen met de naam extra vierge niet voldoende qua kwaliteit. Kies dan liever voor een iets kleinere glazen fles waar je zeker van bent dat je de eerlijke prijs betaald.

3. Donker glas

Olijfolie is gevoelig voor het licht. Uit respect voor de voedingsstoffen en de smaak moet deze in een donkere, glazen fles bewaard worden.

4. Herkomst

Er wordt gerommeld met de herkomst. Italië verkoopt bijvoorbeeld meer olijfolie dan ze kan produceren. 

5. Ingrediënten en kwaliteitsparameters

Je kan door middel van een aantal parameters een goede olijfolie kiezen:

  • Vrije vetzuren: Kies bewust voor een extra vierge olijfolie met een zuurtegraad van max. 0,8%. Olijven met schimmels, olijfvliegjes, uitgestelde oogst, beschadigde olijven kunnen allemaal zorgen voor een hogere zuurtegraad.
  • Peroxidatie: Dit geeft aan hoeveel de olijfolie beschadigd is door zuurstof. De beste extra vierge olijfolie heeft een peroxidatie van minder dan 10.
  • Waxgehalte: Bij een tweede of derde persing gebruiken ze de wax uit de schil. Hoe hoger het wax gehalte, dan heb je meer kans dat olijfolie deze uit een niet eerste persing komt.
  • K270: Hoe lager dit cijfer hoe beter, dit geeft de zuiverheid van de olijfolie weer. Hoe meer andere stoffen in de olie, hoe hoger dit getal zal zijn.
  • MUFA: Dit geeft het aandeel omega 9 weer in olijfolie. Een hoog gehalte aan deze stof is een voordeel.

6. Biologisch

Hoe minder pesticiden, hoe beter voor de natuur en je lichaam. Kies dan ook voor je basis ingrediënten voor biologische grondstoffen. Als de basis al goed zit is dit een goed begin.