Ovenschotel met prei, gehakt en aardappelen

Deze ovenschotel is heerlijk smeuïg met een laagje witte saus, een laagjes schotel met een krokant korstje. Deze schotel kan je ook perfect de dag voordien klaarmaken (of wanneer je tijd hebt) om dan even op te warmen/ af te bakken in de oven.

Ingrediënten (1 grote ovenschotel) :

 • Prei – 4 stronken
 • Gehakt – 300 gr
 • Aardappel – 2 stuks
 • Parmezaanse kaas (optioneel)
 • Lactosevrije melk – 4 dl
 • Aardappelzetmeel – 1 eetlepel
 • Peper en zout
 • Paprikapoeder
 • Knoflook poeder

Bereiding:

Start met de prei, snij deze doormidden en snij de helften in ringen van ongeveer 1,5 cm dikte. Doe deze allemaal in een vergiet en spoel deze goed door voordat je het in de kookpot doet (verse prei kan nog heel wat zand en aarde bevatten). Doe de prei in de kookpot en plaats het deksel erop, plaats deze kookpot op een middelmatig vuur en laat dit zacht aanstoven met een bodempje water.

Neem daarna het gehakt en bak dit even kort aan in een pan met een vork. Door het te bakken met een vork kan je het gehakt mooi los “prakken” waardoor je geen grote stukken in de ovenschotel zult hebben. Plaats dit ook heel even opzij.

Schil en snij de aardappelen – Snij de aardappelen in kleine schijfjes en kook deze even kort waardoor ze net gaar zijn.

Nu kunnen we de schotel opbouwen.

 1. Start met een laagje aardappel schijfjes onderaan (kruid deze met wat peper en zout)
 2. Daarboven op voeg je het gehakt toe (zorg ervoor dat je niet al te veel vocht van het gehakt bij in de schotel doet.)
 3. Als toplaag voeg je de prei toe, zorg hier ook voor dat je zo weinig mogelijk water toevoegd in de schotel waardoor de saus anders uiteindelijk ook te waterig zal worden. (Kruid deze laag ook met wat peper en zout)

Dan moeten we nog enkel de witte saus maken die erboven op gaat. Deze saus zorgt voor de smeuïge samenhang in deze ovenschotel. Doe een 4 dl lactosevrije melk (je kan hiervoor ook een plantaardige melk zoals rijstmelk gebruiken) in een kookpot en laat deze opwarmen, kruid de melk met peper, zout, knoflookpoeder en paprikapoeder. Neem een glas en voeg hierin een beetje van de melk uit je pan en het aardappelzetmeel toe. Meng dit grondig met een vork waardoor alle klontjes opgelost zijn. Als de melk net niet kookt kan je dit glas toevoegen aan de warme melk en start met het mengen van deze saus met een klopper. Je zal zien dat deze saus vrij snel bind van zodra de temperatuur hoog genoeg is.

Voeg wat van de witte saus over de ovenschotel toe (dit kan je naar keuze doen – maar lekker veel saus zorgt voor een mooi doordrongen recept en dat is best lekker). Werk de bovenkant dan nog even af met geraspte parmezaanse kaas voor wat extra smaak en een licht korstje.

Plaats deze ovenschotel in de oven voor ongeveer 25 minuutjes (180°C.) tot je een bruin korstje krijgt.
Maak je deze ovenschotel graag op voorhand? Dan kan je deze vanuit de ijskast rechtstreeks in de oven plaatsen. Alleen heeft hij dan wel +/- 45 minuutjes nodig om voldoende op te warmen.

Simpel, goed en gezond comfort food – ideaal als food prep en om van te genieten met een hele hoop mensen. (of alleen voor jezelf)

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *