Orgran

Verhaal achter het merk

Orgran is gestart in 1953, toen al waren de twee broers volop bezig met het gat in de markt – voedsel voor mensen met voedselallergieën. Ze zijn ondertussen een vaste waarde op de markt en hebben dan ook een wereldwijd bereik. Ze exporteren naar meer dan 69 landen, en hebben een aanbod van meer dan 80 producten.

Kwaliteit, innovatie, allergeen vriendelijk zijn drie waarden die bij hun heel hoog aangeschreven staan. Ze proberen dan ook aan de hoge eisen van de markt te voldoen en willen ook mensen met allergieën (of intoleranties) laten genieten van lekker eten.

 

Producten die ik testte

Ik kreeg een pakketje toegestuurd met allerlei producten, hier kon ik dadelijk mee aan de slag en ik was dan ook zeer benieuwd naar het resultaat. Vooral de pasta zag er mij zeer lekker uit (een combinatie van verschillende smaken), dit en nog zoveel meer kan je hieronder terugvinden.

 • Bloem
  • Gewone bloem met quinoa
  • Zelfrijzende bloem met quinoa
 • Bakmix:
  • Caramel fudge brownie mix
  • Pizza & pastry multimix
 • Pasta:
  • Super trio penne
  • Super trio spirals
 • Extra:
  • Premium paneermeel

 

Bloem

Gewone bloem met quinoa

Ingrediënten:
Mais
zetmeel, rijstmeel, tapiocazetmeel, rijstzemelen, verdikkingsmiddel (plantaardig): guargom.

Allergenen: Bevat: Maïs
Deze bloem is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
De textuur van deze bloem is gelijkaardig aan een andere (glutenvolle bloem) hij is luchtig en niet zo compact als de meeste klassieke doorsnee glutenvrije maïsbloem. Zeer gemakkelijk om te gebruiken in een saus om je saus bijvoorbeeld te binden of als basis voor je pannenkoeken of wafel beslag.

Smaak: 
Je smaak het “zurige” van de quinoa, maar dit vind ik net lekker hierbij. Het zorgt ervoor dat de bloem net dat meer smaak bevat, let wel op bij welke soort gerechten je dit gebruikt en waar dit goed bij past. In bijvoorbeeld een zoet gebak komt dit goed tot zijn recht .

Recepten:

Zelfrijzende bloem met quinoa

Ingrediënten:
Mais
zetmeel, tapiocazetmeel, rijstmeel, rijsmiddelen: glucono-delta-lactone en natriumbicarbonaat, verdikkingsmiddel (plantaardig): guargom.

Allergenen: Bevat: Maïs
Deze bloem is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
De textuur van deze bloem is gelijkaardig aan de gewone bloem met quinoa, het enigste verschil is dat je deze bloem nog beter kan gebruiken voor gebak die moet rijzen. Een vanille of appel cake bijvoorbeeld die kan die luchtigheid van zelfrijzende bloem wel gebruiken.

Smaak: 
De basis smaak is dezelfde als die van de gewone bloem met quinoa.

Recepten: 

 

Bakmix

Caramel fudge brownie mix

Ingrediënten:
Bruine suiker, Rijst bloem, Karamel stukjes (8.5%) [Invertsuiker, Geconcentreerde appel puree, Basterdsuiker, (Humectant), Fructose, Pectin (Emulgator), Natuurlijke Karamel smaak, Natuurlijke Karamel kleuren (Bevat zwaveldioxide), Melkzuur (Zuurteregelaar)], Aardappelzetmeel, Tapioca zetmeel, Maïs zetmeel, Dextrose van maïs, Natuurlijke Karamel kleurstof (1%), Natuurlijke Karamel smaak (1%), Stabilisator: Guargom. Gejodiseerd zout, Rijsmiddel: Natrium bicarbonaat.

Allergenen: Bevat: maïs
Deze bakmix is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
De textuur van deze brownie is vrij compact en zwaar. Maar dat is toch wel een beetje te verwachten bij een brownie, ik ben daar persoonlijk niet zo een grote fan van.

Smaak: 
De smaak is zeer zoet, dit is ook niet echt mijn ding. Maar hoe minder suiker je aan je gewone eten toevoegt, hoe minder zoet je kan verdragen en smaken in gebak en gekocht eten. Zo vind ik nogal snel iets aan de zoete kant, op zich als je een grote fan bent van karamel is dit wel een aanrader. De karamel smaakt namelijk zeer goed door.

Pizza & pastry multimix

Ingrediënten:
Aardappelzetmeel, maïszetmeel, maïsmeel, rijsmiddel: glucono-delta-lacton, natriumbicarbonaat,gele spliterwtenmeel, zout, bindmiddel (stabilisatoren): xantaangom, carboxymethylcellulose, methylcellulose.

Allergenen: Bevat: maïs
Deze pizza & pastry mix is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
De textuur van de pizza is lekker en krokant na het bakken. Heb je graag een “klassiek” pizza deeg zoals bij de Italiaan? Dan is dit zeker en vast een aanrader. Gemakkelijk in gebruik en een goede, gladde structuur.

Smaak: 
Ook de smaak van deze pizza bodem viel absoluut niet tegen, een licht deeg met de juiste crunch. Deze pizza bodem zorgt voor een goede basis van de pizza, natuurlijk geven de toppings het meeste smaak en omdat dit een “witte” bloemmix is heeft dit een subtiele smaak. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan een “volkoren” meel variant.

 

Pasta

Super trio penne

Ingrediënten:
Rijstmeel, Bruine Rijstmeel (23%), Maïsmeel, Gele Erwtenmeel, Quinoameel (2,5%), Boerenkool Poeder (0.5%), Spinazie Poeder, Emulgator: Plantaardige Mono- en Diglyceriden.

Allergenen: Bevat: Maïs
Deze penne is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
De textuur van deze pasta is na het koken aangenaam zacht, maar valt vrij gemakkelijk uit elkaar als je deze opnieuw wil opwarmen. Meteen opeten is dus de boodschap.

Smaak: 
De smaak van deze pasta vind ik echt wel top, de basis glutenvrije pasta’s bestaan hoofdzakelijk uit maïs dat eigenlijk niet zoveel smaak bevat maar doordat deze pasta een mooie mengeling is van verschillende soorten grondstoffen komt dit zeker en vast de smaak ten goede.

Super trio spirals

Ingrediënten:
Rijstmeel, Steengemalen Boekweit (22%), Maïsmeel, Gele Erwtenmeel, Quinoameel (2,5%), Gierstmeel (1.6%), Rijstzemelen, Emulgator: Plantaardige Mono- en Diglyceriden.

Allergenen: Bevat: Maïs
Deze pasta is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
Net als de super trio penne is deze pasta structuur aangenaam zacht na het koken, de bite dat je verwacht bij pasta is net na het koken goed aanwezig. Enkel heeft deze pasta net als de penne de moeilijkheid dat deze als je deze opnieuw opwarmt wat uit elkaar valt/ breekt.

Smaak: 
De smaak is dezelfde als de super trio penne, al ben ik nog net iets meer fan van de spirals omdat dit de betere bite geeft.

 

Extra

Premium paneermeel

Ingrediënten:
Rijstmeel, Maïsmeel, Kikkererwtenmeel, Rijstzemelen, Dextrose uit Maïs, Zout, Emulgator: Plantaardige Mono- en Diglyceriden.

Allergenen: Bevat: Maïs
Dit paneermeel is gluten- lactose- en tarwevrij.

Textuur:
De textuur van dit paneermeel vind ik wel zeer goed, het is net iets grover waardoor je gepaneerde vis of gepaneerde kip een heel stuk krokanter wordt. Gebruik dit paneermeel ook eens om verse gehaktballetjes te maken?

Smaak: 
De smaak van dit paneermeel is neutraal, op zich hoeft paneermeel ook geen extra smaak toe te voegen aan je gerecht want dat doe je meestal met de andere ingrediënten.

Recepten: 

Conclusie Orgran

Het kostte mij wat tijd om deze producten van orgran allemaal te testen maar ik heb toch een paar verassende ontdekkingen gedaan. Ben je op zoek naar bijvoorbeeld een pasta die ook voor “glutenvolle” eters in de smaak kan vallen? Haal dan zeker de Super trio penne of spirals in huis.

Doordat de producten van orgran vrij zijn van zeer veel allergenen zijn hun producten ook ideaal als je meerdere allergenen of intoleranties hebt. Met deze combinaties is het niet altijd eenvoudig goede producten te vinden, orgran bied hier zeker en vast oplossingen voor.

Waar zijn deze producten te verkrijgen? Klik hier voor meer info.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *