Butternut lasagne

Recepten met pompoenen en dan speciaal een butternut kan af en toe wel eens zeer lekker zijn. Denk maar aan een warme, dikke pompoensoep of geroosterde pompoen uit de oven. Zelfs pompoenkoekjes, of een pompoenbrood verschijnt af en toe wel eens op tafel. Waarom dan niet pompoen combineren met de smaken van een lekkere lasagne? Dat deed ik hier met dit recept, een butternut lasagne.

Ingrediënten :

 • Butternut – 1 grote
 • Gehakt – 300 gram
 • Tomaten passata – 450 gram
 • Tomatenpuree – 2 eetlepels
 • Wortel – 2 stuks
 • Ajuin – 1 stuk
 • Lactosevrije mozzarella – 100 gram
 • Ei – 1 stuk
 • Laurier
 • Tijm
 • Peper en zout

Bereiding:

Start met het snijden en schillen van de butternut. Snij deze in 2 en haal de zaadjes eruit. Schil de butternut pompoen dan volledig en snij hem in gelijke blokjes van ongeveer 3 op 3 cm. Doe de stukjes allemaal op een bakplaat en plaats deze in een voorverwarmde oven van 180°C. voor ongeveer 20 minuutjes, tot de stukjes zacht geroosterd zijn. (Roer deze regelmatig tussendoor om)

Terwijl de butternut aan het roosteren is kunnen we de rest van het recept klaarmaken. Snipper de ajuin fijn en snij de wortels in kleine stukjes. Plaats een kookpot op het vuur en voeg hier een klein beetje margarine aan toe. Voeg dan de ajuin en de wortelstukjes toe en laat dit even glazig worden.

Voeg dan het gehakt toe en bak dit even aan samen met de wortels en de ajuin.

Als het gehakt mooi bruin gebakken is kan je de tomaten passata toevoegen (let op, sommige tomaten passata’s bevatten suiker – kies voor een zuivere 100% tomaten variant). Voeg hierbij de tomatenpuree toe en roer dit even door. Laat dit op een zacht vuurtje sudderen en voeg dan het laurier blaadje en de tijm aan het tomaten-gehakt mengsel toe. Laat dit even doorsudderen op een laag vuurtje voor ongeveer een 10-tal minuutjes zodat alle smaken mooi vermengd zijn.

Neem dan de butternut uit de oven en doe de stukjes in een kom – neem dan een aardappel stamper en plet deze pompoenstukjes tot een gladde puree. Voeg bij deze pompoenpuree 75 gram van de lactosevrije mozzarella toe en het ei. Meng dit goed door zodat je een mooi glad mengsel bekomt.

Neem de tomatensaus ook van het vuur en kruid dit nog even met peper en zout. Vergeet niet het laurierblad te verwijderen voordat je start met de laagjes op te bouwen.

Neem nu een grote ovenschotel en leg op de bodem van de ovenschotel een laagje butternut puree. Doe bovenop het laagje pompoen een laagje tomatensaus toe en doe hier opnieuw een laagje butternut puree. Eindig met een laagje tomatensaus en strijk dit mooi glad. Doe hier bovenop het restje van de mozzarella in stukjes bovenop de tomatensaus.

Doe deze ovenschotel dan in de oven voor ongeveer 20 minuutjes op een temperatuur van 180°C. . Je kan deze ovenschotel perfect op voorhand maken en pas op het laatste momentje afbakken. Je kan dit serveren met een lekkere lichte salade of er zo van genieten, smakelijk eten!

One comment

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *