Glutenvrij/ lactosevrij winkelen

Je kent het wel, de etiketten aan de achterzijde van een verpakking. In Europa zijn ze verplicht om alle ingrediënten te vermelden op de verpakking. Ook om enkele allergenen verplicht aan te duiden, pas als je iets niet mag eten ga je toch wat dieper op het etiket kijken wat er nu juist allemaal in zit. Hier ga ik even dieper op in, welke allergenen staan er vermeld, wat zijn de ingrediënten/ benamingen die je niet mag eten,…

Ondertussen ben ik een “expert” geworden qua verpakkingen lezen, verbazingwekkend hoe snel je leert scannen en de verboden ingrediënten er leert uit te vissen. Het winkelen kostte mij dan ook in het begin zeer veel tijd, nu ondertussen weet ik min of meer wat ik waar kan kopen, maar let op! Ingrediënten en recepten veranderen regelmatig van voedingsmiddelen. Het is dus altijd beter te blijven lezen, en niet blind te vertrouwen op – dit mocht ik vorige week eten.

Verplichte allergenen

Er zijn 14 allergenen die verplicht moeten vermeld worden op de verpakking. Indien het product dit bevat zal dit in vetgedrukte letters of HOOFDLETTERS vermeld staan.

  1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/ kamut)
  2. Schaaldieren
  3. Eieren
  4. Vis
  5. Pinda
  6. Soja
  7. Melk (inclusief lactose)
  8. Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
  13. Lupine
  14. Weekdieren

Benamingen van gluten

Gluten worden op heel wat verschillende manieren benoemd hieronder kan je een overzicht vinden van de meest voorkomende namen. Diegene die onderlijnd zijn staan moet je controleren, deze kunnen afkomstig zijn van glutenbevattende granen.

Hier kan je een handig document downloaden die je kan meenemen of kan geven aan familie of vrienden: Glutenvrij winkelen.

  • Aangerijkte bloem
  • Artificiële smaakstof
    (Kan afkomstig zijn van glutenbevattende granen)
  • Atta
  • Bakmeel
  • Bakpoeder
    (Kan glutenbevattende granen bevatten)
  • Bier
  • Bloem
  • Bulgur
  • Couscous
  • Croutons
  • Deegwaren
  • Durum
  • Eenkoorn
  • Emmertarwe (Emmer, tweekoren, emmerkoren)
  • Farro
  • Gehydrolyseerde (tarwe)gluten
    (Bevat tarwe – maar onder de norm)
  • Gehydrolyseerd tarwe-eiwit
    (Bevat tarwe – maar onder de norm)
  • Gemodificeerd tarwezetmeel
  • Gemouten melk
  • Gerst
  • Gerstemout
  • Gerstemoutextract
  • Gerstemoutstroop
  • Gluten
  • Glutenbloem
  • Glutenpoeder
  • Gort
  • Graanvlokken
  • Griesmeel
    (Kan afkomstig zijn van glutenbevattende granen)
  • Grutten
    (Kan afkomstig zijn van glutenbevattende granen)
  • Haver
    (Enkel diegene nemen met het glutenvrije logo)
  • Havermout
  • Havervlokken
  • Kamut
  • Kiem
    (Kan afkomstig zijn van glutenbevattende granen)
  • Korenvezels
  • Meel
    (Kan afkomstig zijn van glutenbevattende granen)
  • Mout (gerst)
  • Moutaroma
  • Moutazijn
  • Moutextract
  • Moutstroop
  • Polonicum
  • Rogge
  • Roggebloem
  • Roggemout
  • Seitan
  • Smaakstof
    (Kan afkomstig zijn van glutenbevattende granen)
  • Spelt
  • Tarwe
  • Tarwebloem (tarwemeel)
  • Tarwe-eiwit
  • Tarwegluten
  • Tarwekiem
  • Tarwekiemolie
  • Tarwemout
  • Tarwezemel
  • Tarwezetmeel
  • Triticale
  • Volkorenbloem (-meel)
  • Volkorentarwe
  • Zemel
  • Zetmeel

Extra benamingen die afkomstig kunnen zijn van glutenbevattende granen (tarwe of gerst):

  • Glucosestroop
  • Dextrose
  • Maltodextrine
  • Sorbitol en manditol

E-nummers die afkomstig kunnen zijn van glutenbevattende granen:

  • E 636
  • E 1400 tot E 1404
  • E 1410 tot E 1414
  • E 1420 tot E 1423
  • E 1440 tot E 1442
  • E 1450

 

Benamingen van Lactose

Ook lactose en melk moet verplicht vermeld worden op de verpakkingen. Hieronder vind je een overzicht van de namen die op de verpakkingen duiden op lactose in het product:

Hier kan je een handig document downloaden die je kan meenemen of kan geven aan familie of vrienden: Lactosevrij winkelen.

  • Boter (-poeder)
  • Caseïnaat
  • Caseïne
  • Crème fraîche
  • Droge melkbestanddelen
  • Gehydrolyseerd melk (eiwit) of caseïne
  • Ghee
  • Glycomacropeptide
  • Immunoglobuline
  • Kaas (behalve harde Hollandse kaas)
  • Karnemelk
  • Kefir
  • Kwark
  • Lactalbumine
  • lactoferrine
  • Lactoglobuline (ß)
  • Lactoperoxydase
  • Lactose
  • Lactoval
  • Lactulose
  • Melk
  • Melkbestanddelen
  • Melkderivaat
  • Melkeiwit
  • Melkpoeder (vol of mager)
  • Nacho
  • Recaldent
  • Room (ook koksroom)
  • Slagroom
  • Sour cream
  • Tagatose
  • Transglutaminase
  • Umer
  • Vla
  • Wei (poeder)
  • Wrongel
  • Yoghurt
  • Zoete karnemelkpoeder
  • Zure room

 

Ik weet het, in het begin is het een zeer grote uitdaging om alle verpakkingen af te speuren. Het uren winkelen en twijfelen in de winkel worden al snel heel wat minder. Het kost in het begin gewoon veel tijd omdat je deze werkwijze niet gewoon bent, eens je een beetje gewend bent aan deze manier van winkelen gaat het al heel wat sneller en leer je letterlijk scannen op de woorden die er niet mogen opstaan.

Ik ben nog steeds verbaasd over welke producten af en toe wel mogen en welke producten dan weer niet. Dan vraag je je toch weer af waarom er net in die zak paprika chips tarwe moet gebruikt worden, of waarom sommige popcorn soorten dan weer vaak melk bevatten. Hopelijk ben je iets met dit overzicht, je kan dit gebruiken als leidraad tijdens het winkelen.

One thought on “Glutenvrij/ lactosevrij winkelen

Geef een reactie