Frisse tapas hapjes #decemberglutenvrij

Dit is een verzameling van 5 frisse hapjes, deze hapjes kunnen allemaal koud geserveerd worden en zijn ideaal voor op een warme avond zoals bij deze feestdagen. Je kan ze allemaal voordien maken (en zijn zeer eenvoudig) waardoor je op het moment zelf eigenlijk alleen de koelkast moet opendoen om deze te serveren. Deze hapjes zijn licht als starter en ook gezond, een ideale starter voor een gezellige avond dus!

Welke ideetjes staan hier allemaal vermeld?

 • Zalm-appel lepelhapje
 • Pro­s­ci­ut­to Cru­do – kaas rolletje
 • Frisse garnaaltjes
 • Zalm-garnaal toastje
 • Mozzarella op een stokje

 

Zalm-appel lepelhapje

Ingrediënten:

 • Gerookte zalm
 • Appel
 • (Lactosevrije) pure yoghurt
 • Peper
 • Zout
 • Paprikapoeder

Bereiding:

Start met het versnijden van de appel, snij deze appel in kleine vierkante blokjes van ongeveer 0,5 cm dikte. Snij de gerookte zalm ook in vierkantjes van ongeveer dezelfde grote als de appelblokjes en voeg deze bij elkaar in een kommetje.

Voeg in deze kom de yoghurt toe, deze hoeveelheid kan je naar smaak doen. (Ik gebruikte voor 1 appel en 100 gram zalm 2 eetlepels yoghurt)

Kruid dit mengsel met peper, zout en paprikapoeder en meng dit even goed door zodat de smaken mooi verdeeld zitten, doe dit in een mooie lepel of klein kommetje en serveer dit met een klein lepeltje of vorkje.

 

Pro­s­ci­ut­to Cru­do – kaas rolletje

Ingrediënten:

 • Pro­s­ci­ut­to Cru­do ham
 • (Lactosevrije) philadelphia
 • Geraspte rode biet
 • Pijnboompitten
 • Rucola sla

Bereiding:

Neem schelletje prosciutto crudo ham (ik vond deze in Albert Heijn), leg dit mooi open en smeer hierop een fijn laagje philadelphia. Leg bovenop het laagje philadelphia een beetje geraspte rode biet, enkele blaadjes rucola sla en enkele pijnboompitten. (Je kan deze pijnboompitten eerst roosteren zodat deze net iets meer smaak bevatten)

Rol dit rolletje mooi op en presenteer deze op een klein bordje of schaaltje. Smakelijk!

 

Frisse garnaaltjes

Ingrediënten:

 • Kersttomaatjes
 • Rucola sla
 • Garnalen
 • Balsamico azijn

Bereiding:

Neem de kleine tapas/ aperitief glaasjes en doe in elk glaasje enkele blaadjes rucola sla. Voeg hierop enkele garnaaltjes toe. Neem de kersttomaatjes en snij deze in de helft, het is leuk voor de smaak en voor het uitzicht dat je verschillende kleurtjes van kerstomaatjes gebruikt. (Zo bestaan er gele, oranje en ook rode kerstomaatjes)

Werk dit af met enkele druppels balsamico azijn – dit zorgt voor een frisse toets. Indien je wenst kan je hier ook nog een klein beetje olijfolie aan toevoegen voor een smeuïge touch. Simpel, snel maar best wel lekker!

 

Zalm-garnaal toastje

Ingrediënten:

 • Gerookte zalm
 • Garnalen
 • Geraspte rode biet
 • (Lactosevrije) philadelphia
 • Glutenvrije cracker/ toast
 • Peper
 • Zout

Bereiding:

Start met het versnijden van de gerookte zalm – snij deze in fijne reepjes (ongeveer de breedte van je toastje). Neem dan je toastje en smeer hierop een klein laagje philadelphia, kruid dit met wat peper en zout.

Leg bovenop het laagje philadelphia een laagje zalm en enkele garnaaltjes. Bovenop de garnaaltjes kan je nog een beetje geraspte rode biet toevoegen. (De geraspte rode biet zorgt voor een lekkere zoete smaak – die staat mooi in evenwicht met het zoute van de zalm en de garnaaltjes)

 

Mozzarella op een stokje

Ingrediënten:

 • Mozzarella bolletjes
 • Verse basilicum
 • Kersttomaatjes
 • Peper
 • Zout

Bereiding:

Dit hapje is echt wel een zeer eenvoudig te bereiden hapje, je hebt enkel enkele tandenstokers nodig en een beetje handigheid om alles op het stokje te steken.

Steek opeenvolgend het mozzarella bolletje, een vers blaadje basilicum en een kersttomaatje op het stokje. je kan vlak voor dat je dit serveert nog even afwerken met wat lekker olijfolie. (Dit zorgt net voor dat beetje meer smaak)

 


Dit artikel maakt deel uit van #decemberglutenvrij – voor dit thema post er elke dag een glutenvrije blogger een artikel online – wil je graag ook de andere blogs bekijken? Gisteren blogde Glutenvrij hoort erbij een mooi artikel – dit kan je hier bekijken. Ben je benieuwd naar het artikel van morgen, want morgen is Sophie Glutenvrij aan de beurt – haar artikel kan je hier terugvinden.

 

9 comments

 1. Heerlijk en makkelijk zien deze hapjes eruit en wat ik ook leuk vind is dat je bij meerdere hapjes gebruik maakt van de bieten en de Philadelphia. Zo maak je deze hapjes ook wat budget vriendelijker voor jezelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *