Suikerwafels

In mijn zoektocht naar lekkere glutenvrije voeding was ik nog steeds op zoek naar een lekkere zachte wafel. Omdat ik deze dan ook niet vond besloot ik zelf het experiment aan te gaan en ze zelf te maken. Met of zonder suikerbolletjes, ze zijn allebei lekker. Dit recept is gluten- en lactosevrij, en echt wel genieten.

Ingrediënten (8 stuks):

  • Glutenvrije zelfrijzend bakmeel – 250 gram
  • Parelsuiker – 2 eetlepels
  • Boter – 100 gram
  • Ei – 2 stuks
  • Lactosevrije melk – 100 ml
  • Witte suiker – 50 gram
  • Vanille suiker – 8 gram (1 zakje)
  • Vanille essence – een beetje naar smaak

Bereiding:

Neem de glutenvrije zelfrijzende bloem (ik gebruikte de glutenvrije zelfrijzende bloem van Albert Heijn) en voeg hierbij de witte suiker en de vanillesuiker toe.

Smelt de boter (maak deze zacht) en voeg deze toe bij het bakmeel en de suiker, roer dit even vlot door met een klopper en voeg hierbij ook de melk en de eieren toe zodat je dit mengsel nog iets grondiger kan kloppen. Klop dit mengsel grondig door met een klopper zodat je een beetje lucht in je beslag krijgt, zorg er ook voor dat alle klonters uit het beslag verdwenen zijn voordat je stopt met kloppen.

Voeg als laatste een beetje vanille essence toe voor de smaak en de parelsuiker. Meng dit nogmaals voorzichtig door zodat de parelsuiker mooi verdeeld is doorheen je beslag.

Ik bakte deze wafels in de oven in een bakvorm van Lekue maar in een wafelijzer kan natuurlijk ook. Ik heb hieronder beide bak manieren beschreven.

Oven:
Neem 2 lepels en voeg dit beslag (een mooie hoop) toe aan de bakvorm en strijk dit plat. Verwarm de oven voor op 180°C. en zet de bakvormen in de oven. Laat dit een 10-tal minuutjes bakken en als ze goudbruin zien haal je de bakvormen even uit de oven. Haal de wafels voorzichtig uit de bakvormen en draai deze om op een bakpapier. Schuif dit nogmaals in de oven voor 10 minuutjes zodat beide zijdes mooi goudbruin zijn gebakken. Laat ze afkoelen op een rek maar je kan ze gerust ook lauw opeten, dan zijn ze het lekkerst.

Wafelijzer:
Neem het wafelijzer en laat dit goed voorverwarmen. Neem het beslag en schep een mooie hoop op het wafelijzer en doe dit toe. Bak ongeveer een 5 tal minuutjes voor je de eerste maal kan piepen of ze al mooi bruin gebakken zijn. Haal ze uit het wafelijzer en laat ook deze wafels afkoelen of een rek.

2 comments

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *