De onzichtbare ziekte.

Ik merk dat er rond gluten nog veel misverstanden bestaan. Veel mensen onderschatten of hebben een verkeerd beeld van gluten of de ziekte er rond. Vandaar dat het mij een goed idee leek om hieronder wat feiten op een rijtje te plaatsen en zo iets of wat meer duidelijkheid te scheppen.

Wat is glutenintolerantie of coeliakie nu eigenlijk?

Dit is een auto-imuun ziekte die veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor gluten, deze gluten worden door het lichaam herkent als iets slechts door het afweersysteem. Daardoor wordt een reactie veroorzaakt door het lichaam die dan weer de darm beschadigd.

Wist je dat: 30% van de mensen met glutenintolerantie ook overgevoelig zijn aan lactose.

Is dit te genezen?

Dit is niet te genezen met een pilletje of gewoon eens even uit te zieken, een persoon met coeliakie kan alleen maar gezond blijven door een levenslang eliminatie-dieet. Dat je geen gluten mag eten, zelfs niet een beetje en dit voor de rest van je leven. Van zodra je terug iets van gluten binnenkrijgt wordt opnieuw je darmwand beschadigd. Dus alle producten of granen die iets van gluten bevatten is is ten strengste verboden.

Op welke leeftijd treden klachten op?

Dit kan op elke leeftijd tot uiting komen. Bij kinderen/ baby’s ontstaat dit vaak al zeer vroeg maar bij veel mensen wordt de ziekte pas op een latere leeftijd vastgesteld. Vaak na een infectie, stress,… komen de klachten volop tot uiting (waar ze vroeger vaak maar vaag aanwezig waren).

Wist je dat: Coeliakie het meest ontdekt wordt bij een leeftijd tussen 25 en 34 jaar.

Wat zijn de symptomen?

Deze symptomen zijn per persoon zeer verschillend, hieronder kan je een overzichtje vinden van de meest voorkomende.


  • Gewichtsverlies en ondergewicht
  • Bloedarmoede
  • Vermoeidheid
  • Depressiviteit en/of veel huilen
  • Te geringe lengte groei
  • Te late puberteit
  • Onvruchtbaarheid
  • Humeurigheid

  • Algeheel gevoel van ziek zijn
  • Botontkalking
  • Aanhoudende diarree
  • Een opgezette buik
  • Buikpijn
  • Overgeven
  • Verminderde eetlust
  • Obstipatie


Deze symptomen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je het dieet volgt. Al vanaf enkele weken tot maanden ga je je al stukken beter voelen en binnen 6 maanden tot een jaar is je dunne darm terug volledig hersteld.

Waar zitten gluten in?

Gluten is een eiwit en zit in glutenbevattende granen zoals:

  • Tarwe
  • Rogge
  • Haver
  • Gerst
  • Spelt

Wist je dat: zelfs in kruiden glutenbevattende granen worden toegevoegd.

Glutenvrij koken? Waar moet ik op letten?

Het is belangrijk dat alle producten volledig afgescheiden bereid worden. Zelfs het “gewone” brood aanraken en daarna het glutenvrije brood vastpakken is voldoende om de eiwitten over te zetten en het glutenvrije brood te “besmetten”.

Hier enkele tips om kruisbesmetting te voorkomen:

  • Bak de frietjes in een aparte glutenvrije frituurpot zodat de frietjes zeker en vast niet in aanraking komen met bv kroket kruimels van de vorige baksessie.
  • Snij het glutenvrije brood op een aparte broodplank.
  • Zorg voor een aparte toaster om je brood in te toosten of zorg voor toast-bags waardoor het glutenvrije brood beschermd wordt.
  • Bewaar glutenvrije producten op een aparte plank in de keuken (gebruik liefst van al de bovenste plank)
  • Als je 2 pizza’s bakt, een glutenvrije en een niet glutenvrije plaats je het best de glutenvrije pizza bovenaan op een aparte bakplaat.
  • Bewaar de glutenvrije producten op een aparte plank in de koelkast, zo kunnen er geen kruimels vallen op de glutenvrije producten.
  • Gebruik aparte potten choco, boter,… zodat er geen kruimels in de glutenvrije potten terecht kunnen komen.
  • Gebruik stickers om je glutenvrije producten aan te duiden. (Je kan een template hier downloaden: Stickers)
  • Gebruik aparte vorken en lepels om te koken (zo mag je niet met dezelfde lepel in de glutenvrije en niet-glutenvrije pasta roeren).
  • Was je handen als je in aanraking bent gekomen met gluten.

Mijn zoektocht?

Mijn zoektocht heeft ook een hele tijd geduurd en ik was ook heel wat kracht en kilo’s kwijtgespeeld onderweg. Van een ziekenhuis opname tot bezoeken aan meerdere dokters en specialisten, dieetisten,…  Nu ben ik volop bezig aan het herstellen, het kost zijn tijd maar het gaat de goede weg op.

Stapje voor stapje is het genieten van eten terug begonnen en aangezien ik graag kook en bak ga ik dan zelf ook graag op zoek naar de alternatieve opties. Na zo een grote periode ziek te zijn besef je maar dat het genieten van de kleine dingen zo belangrijk is, het doet dan ook zo een deugd om te kunnen genieten van lekker eten die je niet ziek maakt. Dankzij de steun van mijn vriend en familie kan ik terug stapje voor stapje kijken naar een mooie toekomst…

Hopelijk heb je hierbij een beter beeld gekregen van wat glutenintolerantie en het glutenvrij dieet nu eigenlijk inhoud. Heb je vragen of wil je graag je persoonlijke verhaal delen? Aarzel niet om mij een reactie te sturen.

2 comments

  1. Al 2jaar eet ik gluten vrij maar het helpt maar gedeeltelijk. Onlangs hadden we 2weken vakantie en dan ging het veel beter. We hebben al 20jaar een broodjeszaak en na 1dag werken had ik terug last van de darmen. Zou het kunnen dat ik door het aanraken van broodjes ook last krijg?

    1. Dat kan zeker en vast, het is belangrijk je handen altijd te wassen voor dat je iets eet. Gluten kunnen overgezet worden door nog maar een kruimel aan te raken. Ik heb dan ook altijd vochtige handdoekjes bij voor onderweg, zeker als je zeer gevoelig bent of door stapeling van de gluten kan het zijn dat je terug last krijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *